Sunday, 29 August 2010

Resepi Kek Batik Biskut Merry

Mari Mencuba RESEPI ini

Resepi 1
Bahan2
8 biji telur (gred A)
½ tin susu pekat (ku bubuh 1/3 tin saja)
1 ½ cawan milo

1 ketul butter (250 gm)

1 bar coklat masakan (250 gm)

1 bungkus biskut meri original (patah dua)

CARA
1) Pukul telur hingga kembang. Masukkan susu pekat & milo dan pukul lagi hingga rata.

2) Panaskan butter dlm kuali dgn api yg perlahan. Bila cair masukkan coklat masakan. Kacau hingga coklat mencair.

3) Kemudian masukkan bancuhan telur dan dikacau rata. Biarkan sehingga bancuhan menjadi pekat.

4) Akhir sekali masukkan biskut meri. Gaul rata dengan cepat kemudian masukkan dlm loyang.
Tekan2 biar padat.

5) Bila sejuk masukkan ke dlm peti sejuk. Bila sudah keras, potong ikut saiz yg disukai.


resepi 2


Kek Batik Coklat (Resepiku tapi di olah semula oleh kak Hasue..tQ kak)

Bahan-bahan

( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko

* 1 tin kecil susu pekat manis

* biskut meri secukupnya

Cara-cara


1. Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)

2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...


3. Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur

4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....

5. Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan..


6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.


7. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis


8. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment