Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber serat yang mudah larut.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
*Pembinaan kolesterol dalam dinding salur darah.
*Mengurangkan risiko penyakit jantung.
*Membantu kesihatan membran paru-paru.
*Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
*Membantu kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
*Membantu mengekalkan berat badan.
*Mengurangkan tekanan penyakit asma.
*Mengurangkan risiko barah.
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit
atau penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri
dan diminum setiap pagi sebelum sarapan.
Ia dapat membersihkan saluran usus serta
membuang toksid dengan pantas menerusi sistem pencernaan.
Zat masam epal hijau merupakan
pembersih tubuh yang sangat baik.
Epal hijau juga bertindak sebagai
penyegar kulit wajah.
Potong epal hijau dan
rendamkan seketika di dalam air batu
selama 5 minit.
Kemudian letakkan di muka,
biarkan selama 15 minit.
Anda akan dapat rasakan kesegarannya.
Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.
No comments:
Post a Comment